Jakt med pensel

På pass med pensel och palett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jakt- och djurmålaren Rudolf Michalski från Berlin

 

Det uppfällda målarskrinet över knäna, strax intill det skjutklara geväret,

- vid den nyss skjutna älgen med penna och skissblock,

- vid myren bakom målarstaffliet under uppehållet mitt på dagen, när de övriga jägarna sover....

 

Så känner vi vår tyska jaktgäst Rudolf Michalski från Berlin, som varit hos oss under älgjakten de senaste 20 åren.

 

Han är väl känd i Tyskland och internationellt som en skicklig jakt- och djurmålare. Michalski erhöll också för två år sedan det aktade kulturpriset, som Tysklands Jaktvårdsförbund ( DJV ) årligen utdelar. Och varje höst beger han sig till sina vänner i Överbodarnas jaktlag i Gevåg, Hammarstrand.

 

"Om jag mot förmodan någon gång skulle missa en älg, när jag sitter och målar på passet, får jag väl leva med det, men som tur är har detta ännu icke inträffat" har vi hört honom säga. Men när jaktpasset är avslutat och han inte sett skymten av någon älg, kan han ändå med förtröstan och med en välgjord naturstudie återvända till jaktstugan, där hustrun Uschi väntar.

 

Utställning

 

Den passionerade jägaren och målaren Rudolf Michalski lät under Ragundas Jubileumsår 1996 ställa ut några av sina verk i Gevågs samlingslokal, vilket väckte stort intresse. De imponerade utställningsbesökarna kunde se många konstverk med älg-, björn- och skogsfågelmotiv varvade med stilfulla landskapsmålningar. Och många av dessa tavlor finns nu i svenska hem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka för större tavla!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklam för Sverige

 

Michalski har många gånger medverkat i de tyska jakttidskrifterna med sina alster, och han har också berättat om sina jaktupplevelser i Sverige, om sin kärlek till vår natur och sin uppskattning av sina svenska jaktkamrater. Hans berättelse från hösten 2000 är mest känslosam, eftersom han då fick nedlägga sin första stora älgtjur, en 13-taggare av bronsklass. Den kan ses under jägarminnen

 

Trevlig sällskapsmänniska

 

Rudolf Michalski är en man med många strängar på sin lyra. Den tidigare maraton-löparen är en hejare på dragspel och vid jaktlagets årliga grillfest, som alltid äger rum torsdag kväll första älgjaktsveckan, gläder han alla med sina klämmiga melodier.

 

Genom sin sympatiska framtoning har han blivit en jaktgäst, som alla jägare i Överbodarnas jaktlag uppskattar och alla hoppas att ännu många år få se honom i de jämtländska skogarna.

 

Rudolf har också en egen hemsida http://www.rudolf-michalski.de/ där ytterligare information kan erhållas.

 

Karl-Eric Hoflin